Saturday 4 June 2016

Zagrljaj u blatu

Zagrljaj u blatu
(prikaz predstave Pijani pozorišta Atelje 212, Beograd)


Izvođenje: 31. maj 2016. na Sterijinom pozorju, SNP, Novi Sad; dramski tekst: Ivan Aleksandrovič Viripajev; režija: Boris Liješević

"Zombirani", teški sebi samima, teturaju se, ali reklo bi se, čine to s nekakvim ciljem, rešeni da nekuda odu, ali nikuda ne stižu, otupljeni i nadasve razdragani, a zapravo duboko očajni. Pijani, svi pijani, rekao bi čovek najpre da baljezgaju, ali ne, ne pričaju oni prazne priče, naprotiv, oni ne čavrljaju, oni na naše iznenađenje, izazvani svakim novim susretom gotovo neprirodno pokreću i previše duboke, teške teme, tzv. životna pitanja. Bili oni razuzdani momci iz vegetarijanskog restorana, prostitutka koja voli odlaske u bioskop ili pijana devojka koja se valja po hauptbahnhofu donose zaključke u rangu jednog Dostojevskog, Tolstoja ili Bulgakova i to u profanom, svedenom prostoru grada jedne pijane noći.

Natopljeni esencijom, puni gorkog taloga iskustva koje je dovelo do filozofskih postulata, pod teretom gromada od metafizičkih, etičkih i religioznih pitanja koja tište, gle čuda, čitavo čovečanstvo, oni deluju kao nekakva sjebana družina čiji se članovi međusobno tek očešu u prolazu i ne znajući koliko toga dele, gde pritom svako ponaosob progovara o sopstvenoj sjebanosti, mojoj i tvojoj sjebanosti. Ma koliko izlizano i izrabljeno, ali dati sve, vratiti sve, dati sebe, vratiti kredit života do kraja, reći ko si, ko si zapravo, biti čist, gle čuda, najteže je na svetu.

Ljubav kao jedina istina i svrha, biser u govnima, zagrljaj u blatu, kao buđenje, kao ranjivost i ludost (jer „niko nikome ništa ne duguje“), iskrenost (prema sebi pre svega) kao jedini put ka slobodi, biti ismejan i nazvan ludim, ali biti živ, samo tada se osećati živim, pa makar i u naručju potpunog stranca. Taj destilat za lakše podnošenje svoje uloge u kapitalizmu i patrijarhatu, taj serum istine, taj ventil za nagomilane frustracije, taj alkoholni filter dozvoljava da se kroz njega tako lako propuste reči, da se istoče iz usta, da se razliju pred drugima. Prepoznavanja se tada dese, epifanije usred blata i laži, to je ono staromodno reći nekome „volim te“ bez kočnica, valjati se u blatu s osmehom, živeti bar na tren.
Preuzeto sa: www.pozorje.org.rs


Da, sva lica u predstavi su sve vreme pijana, trajanje dramske radnje je jedna pijana noć. Zadatak nije nimalo lak. Naprotiv, mora da je vraški teško glumiti pijanstvo bez ijednog treznog trenutka, a pritom ne skliznuti u tipično ili preterano, ali glumcima predvođenim rediteljem Liješevićem je (svim odreda) pošlo za rukom da izgrade svoj markantni pijani lik, čime su ostvarili cilj bez ijednog momenta urušavanja pozorišne čarolije i stvaranja ijednog trena gledalačke sumnje. Jelena Đokić (Laura) je izuzetno uspelo odigrala jedno stilizovano žensko pijanstvo (među nama, takve gestove u pijanstvu  pravi i autorka ovog teksta, to je stanje koje se ogleda u kako-je-to-lepo oduševljavanju, te potrazi za ljubavlju), dok je Nenad Ćirić (Karl), na primer, izveo jednu zadrtu, bahatu i razdrljenu alkoholisanost. Takođe je odlično to što je Dara Džokić uradila sa likom žene (Lore) koja samo hoće da ode kući (iako i sâma pijana, ona brine o svom pijanom saputniku, polazi od racionalnog pozivaući hitnu pomoć da bi završila zazivajući Gospoda), uverljiva je i žena koja zapliće jezikom i čiji govor ide do apsurda nerazgovetnosti (Branka Šelić kao Linda), a da je Svetozar Cvetković maestralan u ulozi čoveka punog nade ne treba ni trošiti reči. U tragikomičnom, za komično je najviše zadužen Branislav Trifunović (kao Matijas). Monolog koji je izveo Bojan Žirović jedan je od najupečatljivijih u predstavi, a lik Lorensa kojeg tumači svakako ima najviše duha („dajte mi vaše ruke, staviću vas na vaše noge“ ili npr. teza da je melanholija samo onanija, protivi se konstantnom hranjenju i negovanju patnje, pita se hoćemo li postati slavni kao Fon Trir veličajući komplekse), presvlači se i besni pokušavajući da telo smesti u premalo odelo, prenemaganje kažnjava tortom u lice. Otkrovenja doživljava i direktor filmskog festivala, folirant Mark (tumači ga Nebojša Ilić) spasavajući pre svega druge, ali se i sam ogoljava jer nema šta da izgubi.

Radnja je smeštena u Nemačkoj, što se vidi iz scenografije i imena lica kao što su Maks, Lorens, Karl, Marta, Gustav, ali mogla bi s dešavati bilo gde, a pijani bi se mogli zvati bilo kako. Lica nose breme svekolike ruske književnosti, lica su to samo likom izašla iz života, a govorom iz literature, no opet sve je tako životno da boli.

Kritika je to "evropskog proseravanja" i gubitka istinskog kontakta u savremenom društvu, kritika je naše generacije koja ništa ne oseća, koja prenadraženih i prezasićenih čula čuva sebe od povrede i svi su kao slobodni (od čega?). Foliranti su to, loši ljudi koji varaju i lažu, prodaju sebe i druge, bankari i menadžeri koji navodno osećaju „šapat gospoda u svom srcu“. Jer, bez laži je teško živeti, preteško, nepodnošljivo.

Jedina zamerka je količina zadržanih bespotrebnih delova dramskog teksta (onih koji ništa „ne rade“), dakle jedini neshvatljivi potez jeste da se tekst očuva u tolikoj meri, što rezultuje razvodnjavanjem. Beskrajnim ponavljanjem pojedinih jakih mesta emocije publike padaju i blede, a misli lutaju, tekst se rasplinjava a sa njim i sentiment, slaba mesta isplivavaju i izazivaju nelagodu. Klišei guše dobra mesta kao i nagomilane bespotrebne i nefunkcionalne psovke. No, moglo bi se reći i: izjave ljubavi su kliše, priče o istini i laži ili grehu i pokajanju su kliše, pa im se obrni-okreni ipak valja iznova vraćati da bi život imao kakav-takav smisao.

Kao spušteni odnegde u ovaj svet oni provode noć na Zemlji, kao pred apokalipsu, oni omamljeni progovaraju kao medijumi. Propovedaju (ponavljaju: smrti nema, sve je laž, treba osluškivati šapat Gospoda, treba dati sebe do kraja itd.), konstantno propovedaju, ali i sumnjaju jer tlo im se izmiče pod nogama. Funkcionišu kao spasitelji jedni drugima, jedni druge simboličnim a ipak humanim gestovima, čak ritualima, razrešuju greha, jer „teško nam je i ovo ljudsko telo, a kamoli telo Gospoda“. Zabludeli traže put, tek pitanje je da li ga od pijanstva gube iz vida ili ga posrćući lakše pronalaze kroz priznavanje istine. No, taj put je humanost i istina, a njegova krajnja tačka je ljubav, koja se, gle čuda, dostiže nadom.


Andrea Popov Miletić

No comments:

Post a Comment